Itse asiassa simulointi on kaikkein paras metodi useimpien vaativien ongelmien ratkaisuun. Simuloinnin vaiheita ovat protoilu, variointi, synteesi, testaaminen ja käsikirjoittaminen.
Protoilu
Protoiltaessa haetaan uusia tapoja olla arvokas asiakkaalle. Protovaiheessa erilaiset ratkaisuaihiot tuotetaan pienissä tiimeissä. Toteutetaan kokoontumisajo, jalostetaan yhdessä, sparrataan tiimin kesken.
Simulointi (variointi)
Protoilua seuraa simulointi, jonka aikana erilaisia ratkaisuja yhdistetään. Sisältöjä kelataan, leikataan, liimataan, väritetään, palasia vaihdetaan ja muovaillaan. Protoja varioidaan yhä uudelleen vetovoimaisimman ratkaisun löytämiseksi. Kuulostaa askartelukerholta – ja tavallaan sitähän se onkin.
Synteesi
Protoista rakentuu synteesi, mutta protoista jää tähteeksi herkkuja, joita ei unohdeta. Niistä voidaan löytää myöhemmin lisämausteita.
Jokaisella yksilöllä on omanlainen ajattelumallinsa parhaasta ratkaisusta. Itse asiassa ajattelumallien haastaminen on tärkein ja myös haastavin kaikista vaiheista. Kaikkien pitää kuunnella, sparrata, haastaa ja osallistua logiikkatestataamiseen – lopulta hyvä ratkaisu harvoin on kuitenkaan kompromissi kaikista protoista. Lopputulos kirjataan konseptikuvaukseksi – käsikirjoitukseksi asiakkuudesta – jonka formaatti voi olla asiakkaan matkan kuvaus; sisältäen kohtaamiset, ympäristöt, dialogin ja kokemukset.
Työn ohjaajan rooli
Simuloinnissa ihmiset jakavat osaamistaan ja kokemuksiaan. Työn ohjaajan roolina on haastaa ja yhdistää näkemyksiä. Prosessi tuottaa usein valtavan paljon materiaalia. Ohjaaja ryhmittää sisältöraaka-aineen järkeviksi kokonaisuuksiksi. Tämä kaikki vaatii kokemusta ja metodin hallintaa. Työn ohjaaja on myös innostaja, osallistaja ja ajatusmallien haastaja.
Simuloinnin sovelluksia
Simulointi on ennen kaikkea luovuusmetodi. Sillä innovoidaan palveluja. Simulointi on myös osaamisen kehittämisen väline. Simulointia sovelletaan johtoryhmien strategiatyöhön, tuotetaan skenaarioita – ja haastetaan ajatteluun uusille tiekartoille. Simulointi nostaa esiin yksilöitä, jotka saavat metodin tuella ääntään kuuluville. Suurista ajattelijoista tulee suuria toteuttajia.